Gospodinjstvo:
Začetni nivo:
- Poiščimo podatke, kako se prideluje meso in o vplivih živinoreje na okolje.
- Podučimo se, kako je s hrano, ki pride k nam od daleč (avokado, palmino olje, banane…).
- Obiščimo in preverimo lokalno ponudbo na lokalni tržnici ali v lokalni trgovini.
- V večjih trgovinah spremljamo deklaracije od kje prihajajo živila.
- Spremljamo, koliko hrane zavržemo v enem tednu in razmislimo, kako bi zmanjšali zavržke hrane.
- Količino zavržene hrana zmanjšamo za 10 do 20 % v primerjavi s slovenskim povprečjem (74 kg).
- Izobrazim se, katera živila so po pretečenem roku še uporabna in katera ne.
- Izobrazim se, kako pravilno shranjevati živila v hladilniku in shrambi.
Nadaljevalni nivo:
- Živila, ki imajo za seboj dolge poti poskušamo nadomestiti z lokalnimi.
- Razmislek in priprava jedilnikov z manj mesa.
- Tedensko zaužitje mesa zmanjšam za 30 %.
- Zmanjšujemo količine zavržene hrane, zavrženo hrano poskušamo uporabiti v drugih jedeh.
- Količino zavržene hrana zmanjšam za 20% do 60 % glede na slovensko povprečje (74 kg).
- Upoštevam priporočila in lastna čutila, da preverim katera živila so tudi po pretečenim rokom uporabna.
- Živila kupujemo sproti.
- Upoštevam navodila, s katerimi preprečujem, da bi se hrana pokvarila…
- Občasno kupim tudi izdelke, ki jih morajo trgovci zaradi bližajočega roka pretečenosti umakniti s polic.
Napredni nivo:
- Zmanjšujem količino mesa, mesnih izdelkov in mlečnih izdelkov.
- Tedensko količino mesa in mesnih izdelkov zmanjšam za 60 %.
- Hranim se z lokalnim ali ekološko pridelanim mesom, mesnimi izdelki in mlečnimi izdelki.
- Živila, ki imajo za seboj dolge poti, kupujemo s certifikati – eko, pravična trgovina…
- Pripravljamo jedilnike, načrtujemo obroke in kupujemo ustrezne količine hrane.
- Količino zavržene hrane zmanjšam za 80% glede na slovensko povprečje (74 kg).
- Ker imam to možnost, si sam pridelam čim več hrane.
- Ker nimam možnosti, da bi imel svoj vrt, z nakupi podpiram lokalne kmete.