Gospodinjstvo:

Začetni nivo:

  • Poiščimo podatke, kako se prideluje meso in o vplivih živinoreje na okolje.
  • Podučimo se, kako je s hrano, ki pride k nam od daleč (avokado, palmino olje, banane…).
  • Obiščimo in preverimo lokalno ponudbo na lokalni tržnici ali v lokalni trgovini.
  • V večjih trgovinah spremljamo deklaracije od kje prihajajo živila.
  • Spremljamo, koliko hrane zavržemo v enem tednu in razmislimo, kako bi zmanjšali zavržke hrane.
  • Količino zavržene hrana zmanjšamo za 10 do 20 % v primerjavi s slovenskim povprečjem (74 kg).
  • Izobrazim se, katera živila so po pretečenem roku še uporabna in katera ne.
  • Izobrazim se, kako pravilno shranjevati živila v hladilniku in shrambi.

Nadaljevalni nivo:

  • Živila, ki imajo za seboj dolge poti poskušamo nadomestiti z lokalnimi.
  • Razmislek in priprava jedilnikov z manj mesa.
  • Tedensko zaužitje mesa zmanjšam za 30 %.
  • Zmanjšujemo količine zavržene hrane, zavrženo hrano poskušamo uporabiti v drugih jedeh.
  • Količino zavržene hrana zmanjšam za 20% do 60 % glede na slovensko povprečje (74 kg).
  • Upoštevam priporočila in lastna čutila, da preverim katera živila so tudi po pretečenim rokom uporabna.
  • Živila kupujemo sproti.
  • Upoštevam navodila, s katerimi preprečujem, da bi se hrana pokvarila…
  • Občasno kupim tudi izdelke, ki jih morajo trgovci zaradi bližajočega roka pretečenosti umakniti s polic.

Napredni nivo:

  • Zmanjšujem količino mesa, mesnih izdelkov in mlečnih izdelkov.
  • Tedensko količino mesa in mesnih izdelkov zmanjšam za 60 %.
  • Hranim se z lokalnim ali ekološko pridelanim mesom, mesnimi izdelki in mlečnimi izdelki.
  • Živila, ki imajo za seboj dolge poti, kupujemo s certifikati – eko, pravična trgovina…
  • Pripravljamo jedilnike, načrtujemo obroke in kupujemo ustrezne količine hrane.
  • Količino zavržene hrane zmanjšam za 80% glede na slovensko povprečje (74 kg).
  • Ker imam to možnost, si sam pridelam čim več hrane.
  • Ker nimam možnosti, da bi imel svoj vrt, z nakupi podpiram lokalne kmete.